Sandyford Mr & Mrs Uttley

Rear Garden Landscaping and Construction Project
Designing, height, depth and interest onto a blank canvas.

The Challenge

This was a newly built property featuring a turfed garden which sloped away from the house with a gradient of approximately 1.5 meters. The property also had a mixture of 9 drain covers and inspection grids to contend with. The client was keen to turn the blank canvas in to two distinct outdoor living areas, increase the dept of the existing patio and generate height in the garden with wide raised beds.

The Solution

We began by removing the existing patio adjacent to the house, extended the patio area with rustic indian stone and continued with the stone the full width of the house.

A large portion of the lawn at the bottom of the garden was removed to make room for brickwork and foundations for a raised dining area. This was then finished with matching indian stone and connected to the upper patio by a pathway. Foundations and posts were used to secure the sleepers in place to create the raised planting area along the lower and right edges of the garden. Rich Cheshire topsoil ensured the area provides a perfect growing environment for plants, shrubs and trees.

Throughout the project we capped off unnecessary inspection grids and ensured we used recessed manhole covers with the indian stone to provide a perfect finish whilst still giving access to the drains.

Dave and Richard worked incredibly hard every day to ensure the garden was finished as soon as possible so we could enjoy it through the remainder of summer. We were kept up to date with progress daily and when decisions needed to be made, Dave fully explained all options. We now have a beautiful outdoor living space and will certainly have Alfresco back for future work. Mr & Mrs Uttley

Sandyford, Staffordshire.

Patio Areas

Sleepers

Day Project

Photo Gallery

BEFORE, DURING AND AFTER